Genomförda åtgärder 2023-2024
TRYGGHET:
-
Inrättat ett trygghetsråd direkt under kommunstyrelsen.
-
Satt upp kameror på Mjörnbotorget och Gråbo Busstation.
-
Möjliggör insättningen av patrullerade ordningsvakter i Lerums centrum.
-
Startat skåpvisitation med narkotikahundar på våra skolor. Tolv narkotikasök med hund genomförda i grund- och gymnasieskolor i samverkan med polisen under 2023.
-
Intensifierat arbetet med att motverka ungdomars alkohol- och drogdebut och att personer med missbruk får tillgång till professionellt stöd och god vård för att komma ur missbruket.
-
Tagit fram en handlingsplan för stöd till skolverksamheten vid misstanke eller oro för Alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar.
-
Utskickat 2400 informationsbroschyrer ”Prata med din tonåring” om Alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar.
-
Riktade kampanjer och utskick kopplade till så kallade "riskhelger" för ungdomar att bruka alkohol och droger.
-
Ökat samverkan runt individer med skola, socialtjänst, polis och fritid vilket har lett till flera samtycken och flera individuella planer i syfte att motverka drogmissbruk och kriminalitet.
-
Startat upp nattvandrarna.
-
Startar upp trygghetsforum i Lerum och Gråbo och planerar att starta upp det i Floda.
-
Gjort det möjligt för ungdomar som dömts till ungdomstjänst att jobba av sina timmar genom städning av stationer, kommunala parkeringar och återvinningsplatser.
EKONOMI OCH ARBETE
-
Beviljat generellt anstånd av betalningar av välfärdstjänster för att underlätta och skapa en ventil i våra kommuninvånares hushållsekonomi inför skatteåterbäringen 2023.
-
Infört resultatutjämningsreserv och sedan en resultatreserv för att sätta av medel i goda tider. Denna kan lösas upp i sämre tider då skatteunderlaget viker, för att undvika höjd skatt eller välfärdsnedskärningar.
-
Lämnat och avsluta medlemskap och projekt som inte ligger inom den kommunala kärnuppgiften och på så sätt frigjort 2 miljoner kronor årligen.
-
Stärkt arbetslinjen genom krav på heltidsaktivering för utbetalning av försörjningsstöd.
-
Startat projektet Helhetslyftet där tredjelandsmedborgare långt ifrån arbetsmarknaden stöds genom utbildning och arbetsförberedande insatser så som SFI, jobbsökarkurser och praktik för att öka deltagarnas anställningsbarhet.
-
Infört Pre-rehabilitering (ACTivera) som vänder sig till personer som behöver förbereda sig för arbetsmarknaden efter sjukdom eller långtidsarbetslöshet genom motiverande samtal, fysisk aktivitet och gruppcoachning.
-
Startat Etableringsprogrammet som riktar sig till nyanlända mellan 20 och 65 år och syftar till att rusta dem för arbete eller utbildning. Programmet pågår i 2 år och inkluderar språkkurser, arbetsmarknadsinsatser och praktik.
-
Påbörjat målgruppsinventering som kartlägger individer som får ekonomiskt bistånd för att identifiera insatser som kan leda till självförsörjning.
-
Infört Välfärdsjobb som är en insats där personer med försörjningsstöd får chans att arbeta inom kommunens verksamheter. Insatsen erbjuder anställningar i kombination med arbetsmarknadsstöd från Arbetsförmedlingen.
-
Nytt ägardirektiv för Lerums Energi där vi ökar vår elproduktion i syfte att minska sårbarheten och minska kostnaderna för våra invånare.
-
Skapa förutsättningar i kommunens budget för en skattesänkning.
STÖD OCH OMSORG
-
Tagit fram åtgärder som syftar till att skapa fler anpassade bostäder för äldre och förbättra deras möjlighet att bo kvar i kommunen genom livets olika skeden.
-
Utrett möjligheten att omvandla ett lämpligt boende till intraprenad.
-
Stärkt samverkan med Hela människan för en bredare målgrupp än tidigare med utökade öppettider. Syftet är att erbjuda människor i social utsatthet och ofrivillig ensamhet, en trygg social mötesplats och ge stöd och motivation till förändring.
-
Lägenheter inom bostäder med särskild service (BmSS) planeras att byggas de närmaste åren. Byggnation av ett boende i Lerum och ett i Floda kommer pågå och förväntas stå klart år 2026. Ambitionen är att påbörja två boenden per år tills behovet är tillgodosett och takten kan minska.
-
Ökat nöjdheten inom äldreomsorgen och hemtjänsten.
-
Infört fast omsorgskontakt inom hemtjänsten för att öka inflytandet, hälsan och vårdkvaliteten för hemtjänstmottagaren.
-
Hälsofrämjande insatser för äldre. Bland annat stöd till invånare med endast trygghetslarm, hälsosamtal för att förebygga ofrivillig ensamhet och införande av demenslotsar för att ge stöd och vägledning till personer med ny demensdiagnos.
-
Infört språkkrav i äldreomsorgen.
-
Infört språkombudsutbildning med totalt 29 certifierade språkombud i kommunen som syftar till att förbättra språket på arbetsplatser, särskilt inom äldreomsorgen.
-
Infört ett högkostnadsskydd för resor med färdtjänst.
-
Förberett för uppstarten av en familjecentral i Lerum centralort tillsammans med Praktikertjänst.
-
Startat projektet ”Samstart” i samarbete med Arbetsförmedlingen för att hjälpa unga med funktionsnedsättning att få stöd vid övergång från skola till arbete.
-
Skapat särskilda anpassade arbetstillfällen för personer med funktionsnedsättning. Arbetsuppgifterna är inom parkförvaltning, återvinning och städning.
-
Flexutbildning har infördes för att möjliggöra studier till undersköterska på arbetstid.
-
Äldreomsorgslyftet har genomförts för möjliggjorde fler utbildningar för undersköterskor.
-
Digitala lösningar för ökad effektivitet och trygghet har införts. Trygghetslarm och digital tillsyn testas för att förbättra säkerheten för äldre och E-tjänster har förenklat ansökningsprocessen för bistånd och stödinsatser.
-
Samordnare för våld i nära relationer har tillsatts. En ny tjänst har inrättats med fokus på att samordna insatser mot våld i nära relationer. Målet är att förbättra skyddet för våldsutsatta och höja medvetenheten i samhället.
-
Fler anställda inom stöd- och omsorgsverksamheten har utbildats i att upptäcka och hantera våld i nära relationer. Utbildningen har även omfattat personal i skola och socialtjänst.
SKOLA
-
Gjort historiska satsningar på skolan, där i budget för år 2025 allokeras över 1,5 miljarder SEK till skolan, vilket motsvarar över 50% av budgetens totala omfattning.
-
Rivstartat arbetet med att bygga 600 nya skolplatser och 80 nya förskoleplatser. En ny förskola i Olstorp startade i augusti 2023. Berghultskolans utbyggnad till en F–9-skola slutfördes och togs i bruk. Utbyggnation på Torpskolan är klar. Arbetet med den nya Norra Hallsås skolan har påbörjats.
-
Tagit fram en läromedelspolicy som prioriterar fysiska böcker framför digitala verktyg.
-
Tagit fram en utvecklingsplan för skolstrukturen i Lerums kommun för att få ett samlat grepp om behovet av nya förskolor och skolor i kommunen.
-
Startat en kommunövergripande arbetsmetod och resurs för hemmasittare, vi kallar det Närvaroteam.
-
Infört ett skolsocialt team som bidra till trygghet, ökad närvaro och att elever med en ogynnsam utveckling får stöd i ett tidigt skede.
-
Stärkt skolornas elevhälsoteam.
-
Säkrat resursskolan Lindénska skolans finansiering.
-
Infört central rättning av prov inom grund- och gymnasieskolan.
-
Vänt skolans negativa trend sedan 1998 med fallande betyg, behörighet och meritvärden.
-
Extra satsningar på tidiga insatser i matematik.
-
Ökat incitamentet för elever att gå lovskola genom att ställa krav på deltagandet för elever som inte nått godkända betyg i grundämnena innan de kan få feriearbete.
-
Startat projektet ”Skolanknytning och närvaro (SAON)” som syftar till att minska skolfrånvaro och få fler elever att slutföra sina studier. Inkluderar mentorskapsprogram, individanpassat stöd och praktikplatser
-
Analys av behovet av legitimerade och behöriga lärare har genomförts. Fokus är på rekrytering av behöriga lärare till grundskolorna och utbildning av undersköterskor och barnskötare via vuxenutbildningen för att stärka personalförsörjningen i skolan.
KULTUR- OCH FRITID
-
Startat upp en helt ny nämnd som synliggjort och prioriterat kultur- och fritidsverksamhet inom kommunen.
-
Infört ett koncept likt fysisk aktivitet på recept för barn för unga i behov av ökad rörelse i samverkan med bl.a. BUM och föreningslivet. Har initialt riktat sig mest mot personer med obesitas, där många som har deltagit även efter avslutat program fortsatt med kontinuerliga fritidsaktiviteter.
-
Skapat initiativ för att möjliggöra för äldre till ökad fysisk aktivitet och sociala kontakter (Senior Sport School).
-
Skapat möjlighet för föreningar att starta upp verksamhet för fler målgrupper, bl.a. personer med funktionsvariationer via särskilda stöd.
-
Harmoniserat kommunens riktlinjer för stöd åt föreningslivet med Riksidrottsförbundets riktlinjer.
-
Utökat möjligheterna för spontanidrott i kommunen genom etablerande av öppna fritidsytor (t.ex. utegym).
-
Anlagt, lagt om och genomfört förbättringar på flertalet konstgräsplaner.
-
Fattat beslut om att återanvända de konstgräsplaner som byts ut på våra anläggningar (t.ex. konstgräset på Hästhagenskolan kommer från Lekstorpsvallen i Gråbo).
-
Möjliggjort för att Lerums kommun för första gången är med och arrangerar spel och boende i Gothia Cup, inom både fotboll och innebandy.
-
Möjliggjort för övernattning i kommunens lokaler vid större evenemang och cupper.
-
Möjliggjort för att kunna genomföra mässor och liknande tillställningar i Lerums Arena.
-
Tagit fram en hall- och anläggningsstrategi som reglerar behov, prioriteringar och utveckling av idrottshallar och fritidsanläggningar i kommunal regi.
-
Tagit fram en hallpolicy för transparent fördelning av kommunens halltider.
-
Utökat hallkapaciteten genom en ny fullstor idrottshall i Torpskolan, en hall inom kort i Norra Hallsås och identifierat behov av en vid Berghultskolan.
-
Tagit fram en utvecklingsplan för öppen ungdomsverksamhet, för att öka fritidsgårdarnas behovsanpassning både innehållsmässigt och lokaliseringsmässigt.
-
Kommunens tre fritidsgårdar har fått varsin egen inriktning, och schemaläggning av personal som möjliggör för att man som kommuninvånare ska kunna delta på samtliga gårdar utifrån intresse och inte bara den närmast.
-
Startat upp LUV, Lerums Unga Vuxna vilket är öppen ungdomsverksamhet som riktar sig till ungdomar 16 - 20 år.
-
Påbörjat uppstart av en ny motorgård i samverkan med Floda fritidsgård och en lokal förening (MA Lerum).
-
Startat detaljplan för en ny komplementsishall.
-
Påbörjat renovering av Vattenpalatset.
-
Kontinuerligt arbetat med relevanta aktörer för att säkerställa utbyggnaden och underhållet av befintliga samt nya ridvägar och vandringsleder.
-
Gått vidare med utredning om att etablera nya båtplatser i Säveån (SBN)
-
Renoverat och tillgänglighetsanpassat badplatsen i Drängsered, Floda.
-
Anlagt en ny brygga i Hjällsnäsviken.
-
Tagit fram en detaljplan för nytt gymnasium och nytt kulturhus.
-
Genomfört renoveringar och anpassningar av befintliga lokaler för kulturverksamhet (t.ex. Dergårdsgalleriet).
-
Skapat förutsättningar för ett digitalt museum i Tollered för att värna om ortens kulturarv.
-
Sett över bemanning och öppettider av kommunens bibliotek, och fortsatt utreder möjlighet till Meröppet i Tollered.
SAMHÄLLSBYGGNAD
-
Startat upp ett planprogram och åtta detaljplaner.
-
Strategisk planeringsstrategi har beslutats för att säkerställa en långsiktig utveckling av kommunen. 4000 nya bostäder inom de kommande tio åren.
-
Tagit fram en vattenförsörjningsplan för att tillgodose infrastruktur av VA i hela kommunen.
-
Planerar och förbereder för ombyggnation av Lerums vattenverk för ökad och bättre vattenförsörjning.
-
Planerar för möjligheten till kommunalt vatten och fungerande avlopp för flera fastigheter vid Alsjön-Kroksjön¨
-
Samhällsbyggnadsfrukostar infördes för att stärka dialogen mellan kommunen, exploatörer och näringslivet.
-
Ingått en avsiktsförklaring med Trafikverket för nytt påfart/avfart i centrala Lerum.
-
Tagit fram en ny skogspolicy.
-
Fått en ny arrendator på Lerums camping.
-
Tagit fram ett nytt bostadsförsörjningsprogram.
-
Startat arbetet med en arkitekturstrategi.
-
Tagit fram en plan för utveckling av Hulanområdet
-
Anlagt tre stycken hundrastgårdar.
-
Anlagt hundbadplatser.
-
Planerat att öka trafiksäkerheten, möjliggöra bussanknytning och pendelparkering vid Flodamotet.
KLIMATET
-
Startat upp bygget av en ny kretsloppspark.
-
Kommunen har aktivt arbetat för att fasa ut fossila bränslen och ersätta sina tjänstebilar med elbilar eller fordon som drivs med förnybara bränslen. Fordonsflottan har gradvis uppdaterats för att vara i linje med Sveriges mål om fossilfri fordonsflotta 2030.
-
Infört fastighetsnära sortering av avfall.
-
Startat en hållbarhetspott.
-
Minskat vår energiförbrukning i våra lokaler med ytterligare 5%.
-
Ökat egenproduktion av förnybar el genom installation av nya solcellsanläggningar på kommunens fastigheter.
-
För att stötta pollinerande insekter som bin och fjärilar har kommunen planterat ängsblommor och andra nektarrika växter på strategiska platser.
-
Infört tydliga krav på minskade utsläpp i kommunens upphandlingar av varor och tjänster. Bland annat krav på energieffektivitet, hållbar produktion och minskad resursförbrukning. Särskilda krav har ställts på livsmedel, byggmaterial och tjänster för att uppnå en mer klimatsmart konsumtion. Leverantörer uppmuntras att redovisa sina koldioxidutsläpp och vidta åtgärder för att minska dem.
-
Moderniserat elnätet och bytt alla kunders elmätare, vilket möjliggör klimatsmart energieffektivisering.
-
Skyfallskartering har genomförts för att identifiera områden med översvämningsrisk, och anpassade lösningar har införts för att minska effekterna.
-
Geotekniska utredningar har genomförts för att säkerställa att nybyggnation är klimatsmart och hållbar, särskilt med hänsyn till erosion och vattenflöden.
-
Införande av ett cirkulärt möbelhanteringssystem i kommunens förvaltning.
-
Utökade möjligheter till återbruk och byten av produkter istället för nyinköp. Exempelvis har bibliotek och fritidsverksamheter infört "lånebibliotek" för verktyg, sportutrustning och hushållsartiklar. Det har även genomförts kampanjer för att öka medvetenheten om hur invånare kan minska sin konsumtion och öka återvinningen.
-
Utbyggnad av cykelvägar och kollektivtrafiknära bostäder.
-
Lerums gymnasium har integrerat hållbarhetsfrågor i kursplaner och kursmål. Samverkan med Universeum i Göteborg för studiebesök och fortbildning av personal har stärkts med fokus på att öka elevers medvetenhet om hållbar utveckling.
SIST MEN INTE MINST
-
Avskaffat Vision 2025 och implementerat Agenda 2030 och de 17 globala målen som språk och verktyg i den kommunala organisationen.
-
Inrättat en ny politisk organisation med nämnder istället för beredningar, vilket skapar förutsättningar för ökad maktdelning med fler och bättre insatta beslutsfattande politiker.
-
Tagit andraplatsen bland Sveriges 290 kommuner i rapporten "Kommunernas Kamp" som rankar kommuner utifrån deras motståndskraft och förmåga att möta framtiden.
-
Utsetts till Västra Götalandsregionens effektivaste kommun enligt en genomgång av Svenskt näringsliv i deras rapport Effektiviteten i Sveriges kommuner: Så kan vi spara miljarder utan att tumma på kvaliten”.
-
Lerums kommun fick en av topprankingarna i ”Årets superkommun”, som tidningen Dagens samhälle offentliggjorde igår under Almedalsveckan
-
Lerum går från plats 108 till 84 i årets småföretagarindex. Rankingen visar förutsättningarna för små och medelstora företag att verka i landets 290 kommuner.
-
Lerums kommun får höjt betyg i åtta av tolv enkätfrågor i Svenskt näringslivs ranking av företagsklimatet.
-
En av landets tryggaste kommuner enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) undersökning över trygghet och säkerhet.